Verdubbelen BPM: zo duur worden nieuwe auto’s

5 voorbeelden van 5 totaal verschillende auto’s. Wat betekent het verdubbelen van de BPM voor de prijs?

Een nieuwe auto kopen is al een dure hobby en eigenlijk niet weggelegd voor de meeste particulieren. Het is dan ook geen wonder dat de autoverkoop van nieuwe auto’s zich grotendeels concentreert rond de zakelijke markt. Auto’s zijn gewoon duur in Nederland, maar wat klimaatminister Jetten betreft kan er nog wel een tandje bij.

Klimaatdoelstellingen
Zoals je gisteren kon lezen heeft Jetten de absolute ambitie om de gestelde klimaatdoelen te halen. Het kabinet overweegt daarbij zaken als de brandstofprijs nog duurder te maken en de aanschafbelasting op benzineauto’s te verhogen. Een paar centen meer betalen bij de pomp voel je direct. Men spreekt over een mogelijke verdubbeling van de BPM. We doken in de prijslijsten om eens concreet te krijgen wat dit betekent voor nieuwe auto’s in Nederland.

Rijksinkomsten BPM
De BPM is slechts een onderdeel van wat de Rijksoverheid allemaal binnenharkt aan inkomsten. In 2022 lag de raming voor inkomsten op BPM volgens de RAI Vereniging op 2 miljard euro. Neem je de verdubbeling in acht, dan pakt het kabinet dus 2 miljard euro extra mee. Als je dacht dat BPM de overheid het meeste oplevert dan heb je het mis. De accijnzen op brandstoffen en motorrijtuigenbelasting levert dubbel (4 miljard euro) zoveel op. Met de hervormingen van de autobelastingen, de komst van rekeningrijden en het eventueel vervallen van de MRB heeft een toekomstig kabinet er nog een gigantische puzzel te leggen om begrotingstekorten te voorkomen. Zeker als er straks alleen maar nieuwe EV’s verkocht worden en er dus geen BPM-inkomsten zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *